Sejtelmes középkori utazás

A Balaton közelségéből fakadóan ez a vidék már évezredek óta lakott területnek számít, így nem csoda, hogy tele van történelmi emlékekkel, amikért csak egy picit kell utazni. A rengeteg lehetőségből nehéz kiválasztani néhányat, amit bemutatunk neked, de megpróbáljuk eltalálni az ízlésed!

Veszprém – Európa kulturális fővárosa 2023

Veszprém csendes, szemérmes város, figyelni kell rá. Sokat kell sétálni utcáin, terein, hogy megértsük sajátos lelkületét. Hallgatni kell a harangzúgást, figyelni kell a falait, épületeit. Veszprém dombjai és völgyei, boltívei és tornyai, a lejtős, szűk utcák és a tágas terek sok olyan titkot rejtenek, melyek felfedezésre várnak. Eltévedni nem lehet, mert a középpontban mindig ott a veszprémi vár, ami a nap bármely szakában magára vonzza a figyelmet.

Gizella óta, a királynék városaként titulált településen számtalan kikapcsolódási lehetőség vár: kezdve az állatkerttől, a múzeumokon át, egészen a nyári fesztiválokig.

Sümeg, és a bevehetetlen vár

A város legfontosabb turisztikai attrakciója nyilván a vár, amit a törökök is csak hosszú és küzdelmes idő után tudtak csak bevenni. Sümeg a Dunántúl egyik legfontosabb védőbástyája volt, egy időben például itt őrizték Szent László hermáját is.

A nemesi belvárosban kapott helyet a Püspöki Palota, a Vár- valamint Bormúzeum, illetve a rokokó Sixtus-kápolnájaként nevezett sümegi plébániatemplom is.

A tavasztól megelevenedő várjátékokat pedig különösen ajánljuk mindenkinek, akit kicsit is érdekel a középkor világa.

Ajka és rejtett emlékei

A városközpontban, az Agora tér mellett található a Templomdomb, ami egy igazi kis vallási sziget maradt a szocialista városközpontban. A helyiek a középkorban is különös vallási tisztelettel tekintettek a ma Templomdombként ismert magaslatra, ugyanis a község legelső, a romok alapján nem azonosítható szerzetesrendhez tartozó temploma is itt állt. Helyén ma az Evangélikus templom fekszik, melynek építését 1789-ben fejezték be. Tőle néhány lépésnyire található a Református templom, melyet 1782-83 között építettek barokk stílusban.

Berénden, Ajka nyugati városrészétben már a reformáció kezdetén is állt egy kis kőtemplom A korabeli épülettől pár lépésnyire áll ma a Református Templom, ami 1834-ben épült

Tudtad, hogy vidékünk élenjáró volt a reformáció terén? Itt honosodott meg elsők között az országban.