Bányászat és a világhírű Ajka Kristály

A várost két ipari tevékenység tette naggyá. Talán ez is közrejátszik ahhoz, hogy településünket mai napig legtöbben ipari városként tartják számon. Tény, hogy ezek maradványai (vagy sokkal inkább emlékei) ma is meghatározzák a város, és lakói arculatát, Ajka sokat változott az elmúlt évtizedekben. A füstös, koszos bányásztelepülésből egy zöld, színes, nyugodt város lett, ami szívesen várja látogatóit, hogy megmutassa sikertörténetét, és büszke múltját.

Az ajkai bányászat

Ajka kétségkívül a bányának (az ehhez hozzátartozó iparnak) és az üveggyárnak köszönhetően lett országosan is ismert. A településen 1865-ben végeztek először bányamunkát. Az első szénkibúvásokat a Puzdor család birtokán, Felső-Csinger területén találták meg, így tehát az első bányanyitás is itt történt, amit számos másik követett a völgyben és környékén. Az utolsó aknákat 2004-ben zárták be, ami a városi bányászat végét is jelentette.

Az ajkai bányakatasztrófáról (ami 55 ember életét követelte, ezzel mai napig az ország egyik legsúlyosabb ipari katasztrófája), és további érdekességekről a Bányászati Múzeum weboldalán olvashatsz.

Bányászati emlékek manapság:
  • Bányászhimnusz: minden nap 14 órakor csendül fel a Belvárosi Jézus Szíve Templom tornyaiból és a csingeri kápolnából harangjáték formájában.

Szerencse fel! Szerencse le!
Ilyen a bányász élete.
Váratlan vész rohanja meg,
Mint bérctetőt a fergeteg.

Nem kincs után sóvárgok én.
Bányász kislányt óhajtok én.
Bányász kislányt óhajt szívem,
Ki szívében bányász legyen.

És hogyha majd a föld ölében végóránkat éljük,
Isten kezében életünk Ő megsegít reméljük!
S te kisleány ne bánkódjál,
Bányásznak halni szép halál,
Egekbe szállani fel, fel!
Szerencse fel! Szerencse fel! Szerencse fel!

  • Szent Borbála, a bányászok szentjének szobra az Agóra téren, valamint a város címerében is visszaköszön.
  • A Kaszinó parkban található városismereti ösvényen haladva, egy hazai gyártású vágatbiztosító szerkezet alatt sétálhatunk át.
  • A Május 1 tér alatt található épületeken bányászjelvény látható .
  • A 120 éves Csingervölgy mozdony, amit a bányászok használtak a szén szállítására, a város legrégebbi ipartörténeti emlékének számít a maga 120 éves korával. Megtekinthető a Feketegyémánt utcában.
  • Bányászati Múzeum: Ajka tüdejében, a Parkerdő mélyén bújik meg az ország egyik legkülönlegesebb múzeuma. Az interaktív kiállítótér eredeti formában megőrzött gépházzal, aknaházzal, kovácsműhely-kiállítótermekkel, földalatti tárolókkal várja vendégeit, ami hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékhelye.

Nyitvatartás:
Hétfő: szünnap
Kedd – péntek: 11-16
Szombat – vasárnap: 10-16

Ajka Kristály, a világraszóló történet

Az Ajka Kristály egy több, mint százharminc éve működő, és több száz éves üvegipari hagyományra épülő magyar kristályüveg manufaktúra és  márkanév. Magyarország egyik nemzetközileg is legismertebb üvegipari műhelye, illetve a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő nemzeti érték (ami a hungarikum megjelölés “előszobája”). A kiemelkedő és egyedülálló minőséget aranyéremmel tüntették ki az 1896-os millenniumi kiállításon, az 1900-as Párizsi világkiállításon és az 1904-es St. Louis-i kiállításon is.

A várost világhírűvé tevő üveggyár ugyan 2020-ban leállt a nagyipari termeléssel, a Múzeum továbbra is várja látogatóit. Gyere és nézd meg az üvegből készült Szent Koronát, a legelőkelőbb családok dísz-étkészletét, vagy a messze földön is ismert ólomkristály termékeket.

Nyitvatartás:
Jelenleg zárva

Tudtad, hogy a Parlament csillárjainak búráit az Ajka Kristály készítette?