5+ napra jövök!

1. nap

Városliget 

Miután megérkeztél a városba, valószínűleg nem vágysz majd másra, mint egy kis pihenésre és valami igazán szépre. Első megállód legyen a Városliget, ahol több száz éves fákkal, egyedi élővilággal, kellemes csónakázó tóval és remek vendéglátással találkozhatsz  

A Városliget Ajka szívében található, a város legszebb és legérdekesebb látványosságai közé tartozik. A park, amely egyben arborétumnak is tekinthető: értékes fa és cserje gyűjtemény, valamint különösen szépek a szigetek is, ahol a városban alkotó és élő Fekete István meséiből ismert állatalakok elevenednek meg. 

Helyi Múzeum

Miután megpihentél egy kicsit, irány felfedezni a város történelmi értékeit is! Mind a világhírű Ajka Kristály, mind az országba egyedülálló Bányászati Múzeum garantálja neked az informatív kikapcsolódást!

5+ napra jövök!

Bányászmúzeum

A városon kívül, a Csinger-völgy Parkerdejében találhatjuk a Bányászati Múzeumot, amely eredeti formában megőrzött gépházzal, aknaházzal, kovácsműhely-kiállítótermekkel, földalatti tárolókkal hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékhelye. Az épületegyüttes 2010 szeptemberétől megújult, interaktív bemutatóhellyé vált. Kifejezetten ajánljuk családi programnak!

Érdekesség: 1909. január 14-én súlyos bányakatasztrófa történt az Ármin-aknában. Egy bányatűz következtében 55 fő vesztette életét, ami mai napig Magyarország egyik legsúlyosabb ipari katasztrófájának számít.

Bővebben ITT

 

Ajka Kristály

A várost világhírűvé tevő üveggyár ugyan 2020-ban leállt a nagyipari termeléssel, a Múzeum továbbra is várja látogatóit. Gyere és nézd meg az üvegből készült Szent Koronát, a legelőkelőbb családok dísz-étkészletét, vagy a messze földön is ismert ólomkristály termékeket. A kiemelkedő és egyedülálló minőséget aranyéremmel tüntették ki az 1896-os millenniumi kiállításon, az 1900-as Párizsi világkiállításon és az 1904-es St. Louis-i kiállításon is.

Tudtad, hogy a Parlament csillárjainak búráit az Ajka Kristály készítette? 

5+ napra jövök!

Hogy lett Ajka Ajka?
A Kaszinó Parkban található szabadtéri, ingyenes városismereti ösvény rálátást nyújt a város történetére. Megismerheted a kalandos óriás sztoriját, aki megbotlott a Somlóban, és ajkát a földbe ütötte, ahol egy völgy keletkezett. Nagyon nem kell eltávolodni időben, hogy találkozhass a Kárpátok dínóival, különösképp az Ajkaceratops-sal, a környék urával. Tagadhatatlan, hogy a dinoszauruszok mai napig meghatározzák a várost, hiszen nekik köszönhetjük a város alatt rejlő bányakincseket is, amik beindították Ajka ütemes fejlődését. A város iparáról, kultúrájáról, élővilágáról pedig többet is megtudhatsz egy, a parkban töltött kellemes séta közben.

2. nap

A helyiek kedvence, a Parkerdő


A Molnár Gábor nevét viselő Parkerdő egy hatalmas rekreációs terület, amit a helyiek Ajka büszkeségeként tartanak számon. A területen található a Bányászmúzeum, ami interaktív kiállítóhelyként várja látogatóit, illetve a közelben egy étterem, valamint kultikus faházas szálláshely is fogadja vendégeit. Az óriási területen számtalan túraútvonal rejlik, ahol akár még őzekkel és az erdő lakóival is találkozhatunk. Tökéletes program egy szelesebb, tavaszi-őszi naphoz, akár családoknak is. 

8400 Ajka , Parkerdő

5+ napra jövök!
5+ napra jövök!

 

A város legrégebbi épületei

A mai napig működő templomdombi épületek Ajka legidősebb, ma is látogatható építményei. Legnevezetesebb közülük a késő barokk stílusban épült református templom (1783) és a szintén e stílus jegyeit viselő evangélikus templom, amit 1787-ben szenteltek fel.  Ugyancsak itt áll a Helytörténeti Múzeum és Fotógalériának otthont adó egykori, XVIII. századi evangélikuslelkész-lak épülete. Ebben működik a Helytörténeti Gyűjtemény, a város híres alkotóinak emléket állító Borsos-terem, a Fekete István- és a Molnár Gábor-emlékszoba. A park ezen kívül még számtalan szobrot rejt, amiket érdemes felfedezni, akár egy piknik keretében is, ahonnan a város állandóan nyüzsgő főterére kaphatunk rálátást.  

8400 Ajka, Szabadság tér 19. (Templomdomb)

Tel.: 88/312-612

Nyitvatartás:

  • Kedd-Péntek: 9-16 óráig
  • Szombat: 9-15 óráig

Belépődíjak:

  • Felnőtt: 400,- Ft
  • Diák, nyugdíjas: 200,- Ft

3. nap

Nomád(ia)

Tóparti környezetünkben még egy szalonnasütés is más; gondolj ránk, ha eleged van a felgyorsult világunkból. Parkunkban több szalonnasütő hely áll rendelkezésre, sátorozási lehetőség és számtalan élményelem.
A park szolgáltatásai: 

Dunántúl legnagyobb palánk játszóvára, népi játékok, fa fegyverek, állatsimogató, madárház, szalmaugráló, tutajozás, tóparti játékok, büfé, nomád áruda, élő csocsó karámban, óriás rajzfal, történelmi útvesztő játékos feladatokkal, mezítlábas ösvény tornapályával, 30 méter hosszú kötélcsúszda 2 pályán, óriás mókuskerék, kötélhinta, kalandhajó.
Továbbá animátoros programokat is biztosítunk csoportoknak igény esetén. Lehetőségeink: íjászkodás, 50 fős sétakocsikázás, kovácsbemutató és lovaglás.

Parkunk ideális szórakozás az egész család számára.

Elérhetőség:

nomadiapark@gmail.com

06-30/638-7555, 06-70/930-3464

5+ napra jövök!

Irány túrázni, célállomás a Somló! 

A Bakony nyugati végénél magasodik a Somló impozáns, magányosan álló, vulkanikus eredetű tanúhegye. A környező síkságból szigetszerűen kiemelkedő, jellegzetes formájú, hajdani tűzhányó az ország legkisebb borvidékét rejti. A számtalan minőségi kínálatot felmutató borospincén túlhaladva érjük el a hegy tetejét, ahol a középkori vár mellett a kilátót, és a környék legnagyobb keresztjét láthatjuk Szent István szobrával. A kilátóba érve -tiszta időben- egészen az Alpokaljáig, és a Balatonig nyújtózkodó látvány tárul elénk. A jókedvű és élményekben gazdag hazajutást a 8-as számú főúton haladó távolsági autóbuszok, vagy a MÁV, menetrend szerint közlekedő személyvonatai garantálják, melyek mind megállnak Ajkán.

4. nap

Határtalan kalandok a Sobriban

A kislődi Sobri Jóska Élményparkban több mint 30 hektárnyi területen számtalan kikapcsolódási lehetőség várja a szórakozni vágyók minden korosztályát.

A festői szépségű környezetben tiszta levegőn pihenhet, sportolhat, játszhat egyszerre a család minden tagja: gyerek és felnőtt.
A legnépszerűbb játékok egyike a bobpálya és az 1000 méter hosszú óriás csúszó pálya, a megazipline, amellyel 120 méternyi szintkülönbséget “repülhetnek” át az adrenalin szerelmesei a tó felett, akár 80 kilométeres sebességgel. Az attrakció földközeli repülési élményt nyújt, de emlékezetes perceket szerezhetnek a vendégek sok más, közel harminc féle játék, ügyességi és szórakoztató eszköznek köszönhetően.

Akár több napon át kalandozhatunk, hiszen szállást ugyancsak kínál a park. A több napra érkezőket apartmanok, faházak sora és a kemping várja. Itt van az ország egyik legizgalmasabb drótkötélpályája is, ahol mindenki kipróbálhatja a saját életkorának, erőnlétének és bátorságának leginkább megfelelő játékelemeket, akár már az óvodás kortól. A kalandpark játékai közül kedvencnek számít a vízi élménypark, a Nautic Jet-hajócsúszda, a hófánk pálya. Van mászófal, vízi akadálypálya, űrkarika, játszóvár, euro bungee trambulin, lézerharcot vívhatunk, vár minket a vízidodzsem, a vízigömb.
A Hámori várban középkori játékok segítségével utazhatnak vissza az időben a kalandozni vágyók. Lehet nyáron fürdeni a tóban, amelynek közepén a romantikus kis sziget remek hely baráti összejövetelekhez, akár esküvőkhöz is. Kiépített pihenőhelyek, szalonnasütők csábítanak pihenésre, de a vendégek megkóstolhatják az étterem specialitásait is. Kulturális és egyéb előadásokat is szerveznek a parkban, emellett kiváló helyszíne a családi ünnepeknek, céges rendezvényeknek, születésnapoknak. Lehetőség adott erdei esküvők, és betyárlakodalom megtartására is.

5. nap

Veszprém – Európa kulturális fővárosa 2023

Veszprém csendes, szemérmes város, figyelni kell rá. Sokat kell sétálni utcáin, terein, hogy megértsük sajátos lelkületét. Hallgatni kell a harangzúgást, figyelni kell a falait, épületeit. Veszprém dombjai és völgyei, boltívei és tornyai, a lejtős, szűk utcák és a tágas terek sok olyan titkot rejtenek, melyek felfedezésre várnak. Eltévedni nem lehet, mert a középpontban mindig ott a veszprémi vár, ami a nap bármely szakában magára vonzza a figyelmet.

Gizella óta, a királynék városaként titulált településen számtalan kikapcsolódási lehetőség vár: kezdve az állatkerttől, a múzeumokon át, egészen a nyári fesztiválokig.

Sümeg, és a bevehetetlen vár 

A város legfontosabb turisztikai attrakciója nyilván a vár, amit a törökök is csak hosszú és küzdelmes idő után tudtak csak bevenni. Sümeg a Dunántúl egyik legfontosabb védőbástyája volt, egy időben például itt őrizték Szent László hermáját is.

A nemesi belvárosban kapott helyet a Püspöki Palota, a Vár- valamint Bormúzeum, illetve a rokokó Sixtus-kápolnájaként nevezett sümegi plébániatemplom is.

A tavasztól megelevenedő várjátékokat pedig különösen ajánljuk mindenkinek, akit kicsit is érdekel a középkor világa.

6. nap

Kab hegyi kalandozás

Ha igazán nagy kihívásra vágysz, megtaláltad! A Déli-Bakony legmagasabb hegyének (599m) megmászása lesz a hab a tortán, ezen a nyaraláson! 
A tájvédelmi övezetben a legváltozatosabb fafajokat, növényeket találhatod meg. Több tó is különleges védelmet élvez az egyedülálló élővilága miatt.  Mindezt felfedezheted gyalog, a túraösvények egyikén, vagy pedig a 40 km hosszú kerékpáros útvonalon. 
A hegytetőre felérve eléd tárul a Balaton-felvidék teljes arca: hegyekkel, mezőkkel, kis falvakkal… Az alant elterülő erdőtömb egy különösen izgalmas, sötét darabkáját rejti a múltnak: a keleti irányban található „Kis-Moszkva” létesítmény szigorúan őrzött, titkos katonai objektum volt a szovjet megszállás évtizedeiben. A nagy titkolózást elsősorban az itt tárolt nukleáris töltetek indokolták.

 

Irány a Balaton!

Ajka egyik legnagyobb előnye, hogy közel van a magyar tenger partjához, és északi fővárosához, Balatonfüredhez, illetve az apátságról híres Tihanyhoz. Bármelyiket is válaszd, csalódni biztos nem fogsz! A gasztronómia és a borok mindkét helyen elbűvölnek majd, a víz pedig tökéletes, bármerre is jársz. Nyáron egy igazi kis Riviéra, minden utcasarkon belefutsz valami rendezvénybe. Többet nem is kell mondanunk, nem véletlenül a Balaton az ország második legnépszerűbb turisztikai régiója. 

Balatonfüred: 30 km 
Tihany: 46 km 

Nem vagy híve a természetes vizeknek?
Nem baj, Ajkán erre is van megoldás!

A Városligetben található a 2006-ban felújított fürdő, ami az elmúlt évek fejlesztései során valódi élményparadicsommá nőtte ki magát. 1700 m2 vízfelülettel, 6 élménymedencével, napozóterasszal, játszótérrel, sportolási lehetőséggel, hétvégi animációs programokkal, különböző témájú rendezvényekkel, gasztronómiai kalandozásokkal kínál kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget vendégeinek. A család minden tagja felüdülhet a parkosított környezetben, élvezve a kül- és beltéri, a csúszdás, valamint élményelemekkel felszerelt medencék adta szórakozást, kikapcsolódást. A legnagyobb bónusz pedig, hogy mindezt egyetlen, régiós szinten az egyik legalacsonyabb fürdőbelépő áráért.