1-2 napra jövök!

Összeszedtük neked, hogy mik azok a látványosságok/programok, amiket 1-2 nap alatt meg tudsz nézni Ajkán és környékén!
Jól kösd fel a nadrágod, mert intenzív napirend lesz, hogy minél többet kihozzunk ittléted alatt! Kezdhetünk?

1. nap

Városliget – városismeret

Miután megérkeztél a városba, valószínűleg nem vágysz majd másra, mint egy kis pihenésre és valami igazán szépre. Első megállód legyen a Városliget, ahol több száz éves fákkal, egyedi élővilággal, kellemes csónakázó tóval és remek vendéglátással találkozhatsz  

A Városliget Ajka szívében található, a város legszebb és legérdekesebb látványosságai közé tartozik. A park, amely egyben arborétumnak is tekinthető: értékes fa és cserje gyűjtemény, valamint különösen szépek a szigetek is, ahol a városban alkotó és élő Fekete István meséiből ismert állatalakok elevenednek meg. 

Helyi Múzeum – helyi történelem

Miután megpihentél egy kicsit, irány felfedezni a város történelmi értékeit is! Itt most választási lehetőséget adunk, hogy eldöntsd, melyik érdekel jobban. Bányászmúzeum, vagy Ajka Kristály? 

1-2 napra jövök!

Bányászmúzeum

A városon kívül, a Csinger-völgy Parkerdejében találhatjuk a Bányászati Múzeumot, amely eredeti formában megőrzött gépházzal, aknaházzal, kovácsműhely-kiállítótermekkel, földalatti tárolókkal hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékhelye. Az épületegyüttes 2010 szeptemberétől megújult, interaktív bemutatóhellyé vált. Kifejezetten ajánljuk családi programnak!

Érdekesség: 1909. január 14-én súlyos bányakatasztrófa történt az Ármin-aknában. Egy bányatűz következtében 55 fő vesztette életét, ami mai napig Magyarország egyik legsúlyosabb ipari katasztrófájának számít.

Bővebben ITT

 

Ajka Kristály

A várost világhírűvé tevő üveggyár ugyan 2020-ban leállt a nagyipari termeléssel, a Múzeum továbbra is várja látogatóit. Gyere és nézd meg az üvegből készült Szent Koronát, a legelőkelőbb családok dísz-étkészletét, vagy a messze földön is ismert ólomkristály termékeket. A kiemelkedő és egyedülálló minőséget aranyéremmel tüntették ki az 1896-os millenniumi kiállításon, az 1900-as Párizsi világkiállításon és az 1904-es St. Louis-i kiállításon is.

Tudtad, hogy a Parlament csillárjainak búráit az Ajka Kristály készítette? 

1-2 napra jövök!

2. nap

Eljött a hazautazásod napja. Szomorúan halljuk, hogy már a csomagoláson jár a fejed. Telefontöltő, iratok, papucs, minden megvan? Mielőtt azonban mindent eltennél, még vár rád egy kis kaland! Nyugi, nem hagyunk izgalom nélkül, vidékünk tele van lehetőséggel!

Süt a nap? Meleg van? Irány úszni!
1-2 napra jövök!

 


Ajka egyik legnagyobb előnye, hogy közel van a magyar tenger partjához, és északi fővárosához, Balatonfüredhez, illetve az apátságról és levendulájáról híres Tihanyhoz. Bármelyiket is válaszd, csalódni biztos nem fogsz! A gasztronómia mindkét helyen elbűvölő, a víz pedig tökéletes, bármerre is jársz. Tavasztól őszig a tó partján számtalan rendezvényt tartanak, ahova megéri ellátogatni.  Többet nem is kell mondanunk, nem véletlenül a Balaton az ország második legnépszerűbb turisztikai régiója.

Nem vagy híve a természetes vizeknek? Nem baj, Ajkán erre is van megoldás! A Városligetben található a 2006-ban felújított fürdő, ami az elmúlt évek fejlesztései során valódi élményparadicsommá nőtte ki magát. 1700 m2 vízfelülettel, 6 élménymedencével, napozóterasszal, játszótérrel, sportolási lehetőséggel, hétvégi animációs programokkal, különböző témájú rendezvényekkel, gasztronómiai kalandozásokkal kínál kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget vendégeinek. A család minden tagja felüdülhet a parkosított környezetben, élvezve a kül- és beltéri, a csúszdás, valamint élményelemekkel felszerelt medencék adta szórakozást, kikapcsolódást. A legnagyobb bónusz pedig, hogy mindezt egyetlen, régiós szinten az egyik legalacsonyabb fürdőbelépő áráért. 

1-2 napra jövök!
Mit csinálj, ha rossz az idő? Irány a Somló!
1-2 napra jövök!

 


A Bakony nyugati végénél magasodik a Somló impozáns, magányosan álló, vulkanikus eredetű tanúhegye. A környező síkságból szigetszerűen kiemelkedő, jellegzetes formájú, hajdani tűzhányó az ország legkisebb borvidékét rejti. A számtalan minőségi kínálatot felmutató borospincén túlhaladva érjük el a hegy tetejét, ahol a középkori vár mellett a kilátót, és a környék legnagyobb keresztjét láthatjuk Szent István szobrával. A kilátóba érve -tiszta időben- egészen az Alpokaljáig, és a Balatonig nyújtózkodó látvány tárul elénk. A jókedvű és élményekben gazdag hazajutást a 8-as számú főúton haladó távolsági autóbuszok, vagy a MÁV, menetrend szerint közlekedő személyvonatai garantálják, melyek mind megállnak Ajkán.